SWEET & SALTY

...jako život...
Hlavní chod

Telecí s navinulou cibulovou omáčkou

Za oknem to vypadá, že snad začíná podzim nebo co.. Ne že by mi mírný pokles teploty a trocha deště po těch tropech nějak zásadně vadila 🙂 Spíš naopak, dostala jsem chuť zase něco dobrýho uvařit, což se mi v těch vedrech moc nechtělo. Sice vařím kvůli píďale každý den, ale jakmile se teplota blíží ke třicítce, tak to dělám jen s velkým přemáháním. Navíc se poprvé účastním Velké prázdninové výzvy (viz. můj instagram, kde s tím téměř denně otravuju) a jedním z úkolů bylo využít sklo při večeři, což si žádá trochu víc, než jen housku s máslem. V mrazáku jsem měla poslední balíček telecího z TRMS, tak jsem ho udělala s vinnou cibulovou omáčkou, k tomu jsme si nalili víno, zapálili svíčky a po hodně dlouhé době, možná i prvně od té doby, co máme píďu, jsme se najedli v klidu, u stolu, s prostíráním a ubrousky.

Co je potřeba pro 2?
– 300 g telecích plátků
– 1 velká cibule
– cca 1 lžíce hladké mouky
– půl deci marsaly nebo bílého vína
– 1 lžička dijonské hořčice
– kůrka z parmezánu (nemusí být)
– 2 lžíce šlehačky
– sůl a pepř
– olej nebo přepuštěné máslo

Cibuli nakrájejte na větší kostičky a na oleji či přepuštěném másle opečte do zlatova. Mezitím osolte a opepřete maso a lehce ho zaprašte moukou (já to dělám přes malý cedníček, jako když posypávám moučkovým cukrem buchtu). Cibuli si na pánvi nahrňte ke straně , přidejte ještě trošku oleje a opečte maso tak, aby se zatáhlo. Pak zastříkněte marsalou (či vínem) a nechte alkohol vypařit, zabere to dvě minutky. Až se tekutina trochu zredukuje, tak podlijte zhruba deci vody, přidejte hořčici a parmezánovou kůrku a nechte 15 minut pod pokličkou podusit. Na konci přidejte šlehačku a už jenom prohřejte, aniž by se omáčka začala znovu vařit. Podávejte s rýží a posypané čerstvou petrželkou. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.