SWEET & SALTY

...jako život...
Moučník

Crostata s jahodami a rebarborou

Joooo, konečně máme to nejlepší období z celého roku! Chřest už sice končí, ale jsou tu jahody a třešně a hrášek a mladá zelenina a nový brambory a domácí bylinky a a a mohla bych pokračovat ještě dál. Mezi tím je i rebarbora, která už ale taky brzo skončí. Přiznám se, že rebarboře nijak extra nefandím, ale můj muž ano a co bych pro něj neudělala že jo 🙂 A tak jsem ji objednala na bedýnkách a použila ji spolu s jahodami do slaďoučkého koláče. A jako jo, pochutnala jsem si i já 🙂

Co je potřeba?
na těsto:
– 150 g hladké celozrnné špaldové mouky
– špetka soli
– 75 g třtinového moučkového cukru
– 75 g studeného másla
– strouhaná kůra z pomeranče (kupuju v DM sušenou)
– 2 vejce (z lednice)
– 1 lžíce ledové vody

na náplň:
– 150 g marcipánu
– 200 g jahod
– 200 g rebarbory
– 40 g třtinového cukru
– 20 g kukuřičného škrobu

Máslo nakrájejte na kostičky a ještě ho na chvíli dejte do lednice – mělo by být co nejstudenější. Promíchejte mouku, sůl, cukr a pomerančovou kůru. Pak co nejrychleji zapracujte máslo (ideálně jen špičkami prstů nebo nožem), měla by vzniknout hrubší drobenka. Přidejte 2 žloutky a lžíci vody a opět co nejrychleji vypracujte těsto. Nemusí být úplně hladké, je správně, když v něm zůstanou malé hrudky másla. Zabalte těsto do folie a dejte na dvě hodiny odpočinout do lednice.

Po dvou hodinách dejte hřát troubu na 180°C. Rebarboru oškrábejte a nakrájejte na centimetrové špalíčky. Jahody odstopkujte a pokrájejte na kousky zhruba jednou tak velké jako rebarboru. Dejte obojí do misky a promíchejte s cukrem a škrobem. Těsto vyválejte, nebo vymačkejte do formy. Dno propíchejte vidličkou a potřete celý povrch bílkem. Na dno nastrouhejte na hrubém struhadle marcipán a rovnoměrně rozprostřete jahody s rebarborou. Pokud vám nějaké těsto zbylo, můžete z něj udělat proužky nebo třeba lístečky na ozdobu. Také je potřete bílkem.

Dejte koláč do trouby, po deseti minutách stáhněte teplotu na 130°C a pečte dalších 40-50 minut, aby se vypekla voda, kterou ovoce pustí. Koláč nechte vychladnout, podávejte vlažný. Dobrou chuť!

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.