SWEET & SALTY

...jako život...
Hlavní chod

Pizza s chřestem

Co máme píďalu, tak máme samozřejmě i trochu jiný denní režim, který se sice prakticky neustále mění, ale večerní rituál je naštěstí už skoro rok stejný. Zásadně večeříme až po tom, co uložíme píďalu do postele a když máme teplou večeři, tak se u toho zároveň modlíme, aby nás ten daný večer už nepotřebovala a my jsme se spolu mohli v klidu najíst. Ne vždycky se to samozřejmě podaří a přiznám se, že pak jsem z toho i celkem otrávená, protože na tuhle první chvíli klidu se po celém dni už hodně těším.

No a stím je spojené i to, že příprava večeře musí být fakt rychlá, pokud ji nevařím dopředu během dne, (což se mi teda chce málokdy), protože dítě si jde lehnout před sedmou a předchází tomu hodinová příprava, kdy se nedá dělat nic jiného. A pak už to musí být fofr, abychom se zvládli najíst aspoň do půl osmé, což je taková moje hranice, později jím už dost nerada. Celkem často tak dělám buď jídla, která před večerním rituálem šoupnu do trouby a za tu hodinku se upečou, anebo zadělám hodinku předem těsto a po uspávání ho jenom obložím tím, co doma zrovna máme a během chvilky to upeču. Často takhle dělám tarte flambeé, koláče z listového těsta nebo právě pizzu s těstem podle Terky z Foodlover.

A protože je ještě pořád sezóna chřestu, tak jsem ho tentokrát použila právě na pizzu. K tomu dělám rychlé sugo z rajského protlaku, se kterým se ve chvíli spěchu nemusíte vařit a večeři tak máte do 15 minut na stole.

Co je potřeba na dvě pizzy?

na těsto:
– 300 g hladké mouky (dávám půl hladké a půl hladké špaldové)
– 1/2 kostky droždí
– 150 ml vlažné vody
– 4 lžíce olivového oleje
– na špičku nože soli

na sugo:
– 4 lžíce rajského protlaku
– 2 lžíce vody
– moučkový cukr podle chuti (já dávám zhruba 1 zarovnanou lžíci)
– 1 lžička provensálského koření

na obložení:
– 5 stonků chřestu
– 1/2 cibule
– 100 g slaniny
– 1 stroužek česneku
– 1 balení mozzarelly
– 4 lžíce parmezánu

Na těsto zadělejte zhruba hodinu před pečením. Ve vlažné vodě rozmíchejte droždí. V míse smíchejte mouku se solí, přilijte olej a vodu s droždím. Lehce promíchejte, vyklopte na vál a nějakých 15 minut hněťte těsto, dokud není krásně hladké a pružné. Není potřeba ho podsypávat, díky oleji po propracování vůbec nelepí. Těsto pak vložte zpět do mísy, překryjte potravinářskou folií a nechte zhruba 40 minut v teple kynout, dokud bude mít dvojnásobný objem.

Dejte hřát troubu na maximum (my máme program na pizzu, který je na 250°C). Na sugo smíchejte v misce všechny ingredience. Z těsta udělejte dva bochánky a buď prsty nebo válečkem je rozválejte na tenkou placku, kterou přeneste na pečící papír. Pomažte je sugem a rozdělte na ně chřest nakrájený na šikmo na tenké plátky (max. půl centimetru), cibule nakrájenou na tenká půlkolečka, slaninu a česnek na tenké plátky. Roztrhejte mozzarellu a také ji rozdělte na pizzy. Nakonec posypejte parmezánem a postupně pizzy upečte, každá bude trvat zhruba 10 minut. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.