SWEET & SALTY

...jako život...
Dort Pro děti

Dort k prvním narozeninám

Dneska to bude pro mnohé trochu mimo příspěvek, protože nebude o dospělém receptu, ale o dětském, což je pro tenhle blog premiéra. Před 14ti dny (už?? 8-O) totiž měla naše píďalí první narozeniny a to si samozřejmě krom oslavy žádalo i dort. Od začátku jsem měla jasno, že ho budu chtít udělat sama, protože z těch marcipánovo máslových zhůvěřilostí, co lze objednat, mi běhá mráz po zádech. Asi dva měsíce před událostí jsem se ponořila do webu a hledala a zkoumala, co ne/pekli ti přede mnou.

Nakonec mi z toho vyšly tři typy dortu, které jsem postupně vyzkoušela a zvítězil v podstatě úplně klasický nepečený z jablečného pyré, protože se skládá ze samých věcí, které už píďala umí a chce jíst. Navíc jsem ho okrášlila želé z vody, které zbyla po vaření jablek a místo šlehačky je ozdobený vykapaným bílým jogurtem, což je geniální nápad (ne můj). Bez jogurtu je dort veganský a bezlepkový.

Protože ho měli jíst částečně i dospělí, tak jsem ho mírně přisladila rýžovým a jahodovým sirupem, aby chuť nebyla tak „jalová“, což samozřejmě jinak není potřeba. Na fotce po obvodu vidíte cosi, co byly zvířátkové dětské sušenky. Ty ale nedávejte, protože pyré je částečně rozmočí a jak vidíte, není to zrovna moc hezké. Pokud chcete, můžete obvod vyložit buď dalšími piškoty, nebo těmi klasickými dlouhými cukrářskými (jak si je upéct doma, najdete tady). Dort jsem dělala do větší dortové formy (má tuším 26 cm).

Co je potřeba?

– zhruba 1 kg jablek – měli byste mít nakonec 750 g pyré
– 2 Bio vanilkové pudinky (vyrábí Amylon a mají ve zdravých výživách)
– 4 lžíce rýžového sirupu
– balíček bezlepkových piškotů
– 50 ml jahodového sirupu (měla jsem z Hradeckých delikates)
– 7 g Agaru nebo odpovídající množství želatiny
– 400 ml jogurtu 3,5 % tuku (já dávám bílou Bio Hollandii)
– ovoce na ozdobu (já měla maliny a borůvky)

Ráno v den před dnem D (čili dnem oslavy) oloupejte, nakrájejte a povařte v cca 0,5 l vody zhruba 0,75 kg jablek (neoloupaných je to necelé kilo). Po provaření slijte přes sítko do hrnku vodu z vaření a jablka rozmačkejte či rozmixujte na hladké pyré. Na dno dortové formy dejte pečící papír a na něj vyskládejte piškoty. Rozmíchejte oba pudinky v půl litru vody. Pyré v hrnci přiveďte k varu, chcete-li, tak přislaďte rýžovým sirupem, vlijte pudinky a provářejte za stálého  míchání, dokud směs nezhoustne – trvá to stejně dlouho, jako když vaříte klasický pudink. Polovinu jablečného pudinku opatrně nalijte na piškoty ve formě, na to vyskládejte druhou vrstvu piškotů a zalijte druhou polovinou pudinku. Nechte na lince chvíli zchladnout a pak přesuňte do lednice.

Odpoledne už by měl být pudink dostatečně ztuhlý. Ke šťávě, která zbyla po vaření jablek, přidejte ještě 150 ml vody a jahodový sirup a zahřejte těsně pod bod varu. Přisypte 7 g Agaru a ještě chvíli zahřívejte (nesmí se to ale začít vařit). Odstavte z plotny. Ovoce, které jste vybrali na ozdobu, vyskládejte na dort, můžete ho i trochu zamáčknout do pudinku. Pak na něj nalijte želé tak, aby bylo všechno ovoce ponořené. Vraťte zase do lednice a nechte přes noc ztuhnout.

Večer si ještě nechte vykapat jogurt – cedník vyložte plátnem nebo utěrkou, položte nad misku nebo hrnec, nalijte do cedníku jogurt, rohy utěrky přehněte přes, aby jogurt neosychal a přes noc uložte do lednice.

Druhý den budete mít z jogurtu krém konzistence mascarpone a dole v misce bude vykapaná syrovátka, kterou můžete použít třeba na rozředění kaše nebo ovoce pro dítě. Těsně před podáváním pak jogurt dejte do cukrářského (nebo jiného pevnějšího) pytlíku a dozdobte dort. Dobrou chuť a šťastné narozeniny vašim píďalám 🙂

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.