SWEET & SALTY

...jako život...
Chuťovka Salát

Salát z čínského zelí

Když jsem byla ještě malá holka, což je naprosto neuvěřitelných tak asi 20 let, tak mamka doma dělávala salát z čínského zelí s naprosto boží zálivkou. Pak jsme na něj ale v rodině nějak zapomněli, nebo možná dostaly přednost jiný potraviny a tenhle salát zmizel v propadlišti rodinných dějin. Já jsem si na něj vzpomněla, když jsem byla těhotná, protože jsem tenkrát měla asi měsíc strašnou chuť na sladkokyselou zálivku a baštila jsem s ní šopák snad obden. Což se teda celkem brzo omrzí. No a najednou mi vyskočila v hlavě vzpomínka na tenhle salát, protože ten má taky sladkokyselou zálivku, ale navíc ještě ochucenou trochou sojovky. A věřte mi, že je to fakt výborná kombinace.

Jak to tak ale u mě bývá, tak s přechodem na jiné chutě jsem na to zase pozapomněla. Až do teď, kdy mi v rámci farmářské bedýnky přistálo v lednici obří čínské zelí a já nevěděla, co s ním. Musím říct, že tu zálivku jsem ladila snad hodinu, ale řekla bych, že jsem se hodně přiblížila ideálu, který si z dětství pamatuju. Tak ji zkuste vyzkoušet a dejte vědět, jestli vám bude chutnat tak moc, jako mě 🙂

Co je potřeba?

– 1 hlávka čínského zelí
– 2 větší mrkve
– 1 šalotka nebo 1 menší červená cibule

na zálivku:
– 6 lžic olivového oleje
– 2 lžíce vinného octa
– 2 lžíce medu
– 1 lžička kvalitní sojovky (např. Kikkoman)
– 1 lžička dijonské hořčice
– 1 lžíce limetkové/citronové šťávy
– sůl a pepř

Čínské zelí rozkrojte podélně na čtvrtiny a na jemno nakrájejte. Mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle a cibuli nakrájejte na co nejtenčí půlkolečka. Všechnu zeleninu dejte do větší mísy, ve které se bude dobře míchat. Zlehka prošlehejte všechny suroviny na zálivku, aby se spojily a dobře promíchejte se zeleninou. Nejlépe to jde rukama – trochu zelí i promačkejte, aby zkřehlo. Nechte alespoň hodinu uležet v lednici, výborný je i druhý den. Dobrou chuť!

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.