SWEET & SALTY

...jako život...
Moučník

Tvaroháč s pečenými švestkami

Když máte mimino, není čas na spoustu věcí.. namátkou třeba na kadeřníka (šedivý vlasy mám už asi pěticentimetrový), na manikůru (dobře, na tu jsem nechodila ani předtím, ale aspoň jsem měla občas nehty nalakovaný), na uklízení (ale to mi zas tak neva :-D) a bohužel ani na půldenní vaření/pečení, což je z předchozího tak jediný, co mě občas mrzí. Takže když měl M. narozeniny, nezmohla jsem se na narozeninovej dort, i když bych měla v hlavě z fleku minimálně pět druhů, co bych chtěla zkusit. No ale zmohla jsem se alespoň na tenhle tvarohovej makovec, nebo makovej tvarožník – jak chcete – a navrch teda jsem se „vytáhla“ s pečenýma švestkama, aby to nebylo jako úplně obyč. A protože na normální lidský jídlo (zeleninový příkrmy do jídla vážně nepočítám) jsme zatím pořád jenom dva a protože naše kila se fakt nedaj označit za poporodní, tak jsem udělala jenom majinkatej, čili do formy na hruba 18 cm. Tak s tím počítejte a případně dvojnásobte 🙂

Co je potřeba?

na těsto:
– 200 g hladké (špaldové) mouky
– 60 g másla
– 2 lžíčky kakaa
– 1 lžíce moučkového (třtinového) cukru

na náplň:
– 250 g polotučného tvarohu ve vaničce
– 100 g moučkového (třtinového) cukru
– 3 vejce
– 3 lžíce nemletého máku
– 1 lžička vanilkové pasty

na švestky:
– 5 švestek, rozpůlených a vypeckovaných
– 2 lžíce portského vína
– koření mixed spice

Na těsto promíchejte mouku s cukrem a kakaem a pak co nejrychleji zapracujte studené, nakrájené máslo. Nemusíte se snažit o dokonalé hladké těsto, spíš o takovou kompaktnější drobenku, kterou uplácejte do silnější placky a dejte vychladit.

Předehřejte si troubu na 170°C. V míse prošlehejte všechny suroviny na náplň – nejdřív vajíčka s cukrem a vanilkou, pak přidejte tvaroh a nakonec mák. Půlky švestek položte do zápekací misky nebo menšího pekáčku řezem nahoru, okořeňte a zakapejte vínem.

Těsto můžete vyválet, nebo jím formu na koláč vymačkat – pokuste se ale vytvořit okraj tak 1,5 až 2 cm vysoký. Na těsto nalijte náplň a dejte do trouby zhruba na 50 minut péct. V polovině pečení přidejte k těstu i pekáček se švestkami. Tvaroháč je hotový, když okraje začnou zlátnout, ale prostředek se ještě mírně třepe. Vyndejte z trouby, nechte vychladnout a pak na něj naaranžujte švestky. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.