SWEET & SALTY

...jako život...
Hlavní chod

Králík braillon

Hlásím že žiju! Dala jsem si dvouměsíční pauzu, kterou jsme s píďalou a převážně i s mužem strávili skoro celou na chalupě u rodičů a přiznám se, že jsem tam celou dobu nevytvářela nic extra, co by stálo za zmínku. A když už, tak jsem byla létem zmožená, takže na zaznamenání a na blog jsem ani nepomyslela. Jo joo, já vím, prošvihla jsem tím pádem nejkrásnější období, které je z hlediska vaření (a blogu) to úplně nej. A pardon, ale řekněte sami – není lepší si užívat píďalku, teplo, sluníčko, melouny, jahody a meruňky jen tak, aniž by člověk na cokoli myslel? Já myslím, že jo 🙂

Ale teď už léto končí, my jsme zase v Praze a tak se třeba sem tam dostanu i k nějakému většímu vaření, než je rajčatová polívka a těstoviny s pestem 🙂 Jako třeba králík braillon, kterého jsem vařila minulý týden. To se má totiž tak – ke králíkovi jsem měla nějaký vnitřní odpor, který ale neměl vůbec žádnou příčinu. Máma ale dostala před x měsíci domácího králíka a chtěla, abych na něj našla nějaký fajn a ne moc složitý recept. Jako první jsem vzala Julii Child v domnění, že francouzi jsou na králíka machři (neptejte se, kde jsem to vzala, protože nemám páru). No.. tak to byla špatná cesta. Projela jsem tedy Apetity asi pět let dozadu (ještě jsme neměli píďalu, takže na to byl čas :-)) a našla jsem recept, který mě zaujal už kdysi dávno. Jmenuje se to králík braillon a je to králík na hořčici a bílém víně. Co vám budu povídat – mámě se to tak strašně povedlo (ano, byli jsme pozvaní na oběd), že moje neodůvodněné předsudky vůči nebohému čtyřnožci zmizely. A tak, když jsme před týdnem od mamky dostali dalšího domácího králíka, řekla jsem si, že ten recept zkusím sama a když se mi povede aspoň tak jako mámě, tak vám ho sem dám. Maličko, maličkato jsem si ho upravila o estragon a slaninu a jako musím se pochválit! 🙂 Recept uvádím pro dva, protože to my jsme a tak jsem druhou půlku udělala na kmínu a hromadě česneku a taky to byl čvacht. Pro 4 by, myslím, měl jeden celý králík stačit.

Co je potřeba pro 2?
– 2 králičí zadní stehna
– plnotučná nebo dijonská hořčice (záleží, jestli máte radši pikantnější nebo ne)
– 2 lžíce oleje
– 4 plátky slaniny
– 150 ml suchého bílého vína takové kvality, abyste si zbytek dali k výslednému dílu
– 125 ml šlehačky
– lžíce sušeného estragonu
– sůl a pepř

Dejte hřát troubu na 180°C a na sporák dejte pekáč/hrnec, který pak můžete dát do trouby a v něm pak rozehřejte olej. Stehna z obou stran opepřete a zase z obou stran potřete hořčicí (a nešetřete s ní). Pak stehna opečte v oleji, aby se maso zatáhlo a lehce zhědlo. Při prvním obrácení masa přidejte slaninu nakrájenou na proužky. Hořčice se bude připékat, ale toho se nebojte, jen ji nenechávejte úplně na uhel spálit. Když jsou stehna opečená, osolte je, a vlijte bílé víno a přidejte estragon. Počkejte, až se alkohol odpaří a vložte přikryté poklicí do trouby. Já jsem přidala k vínu ještě asi decku vody, ale uvidíte, kolik vám ho tam zbyde. Pečte zhruba 50 minut, v jejichž průběhu maso 2x otočte a přelijte šťávou. Když je maso hotové, vyjměte maso na talíř, do pekáče vlijte smetanu a postavte pekáč ještě na sporák. Odškrábejte a rozmíchejte připečeninky – krásně omáčku dochutí. Jakmile se zredukuje na Vámi požadovanou hustotu, dejte králíka na talíř a přelijte omáčkou. Jako příloha je nejlepší čerstvá bageta, kterou můžete vytřít omáčku do poslední kapky. Ale šťouchané brambory udělají taky parádu. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.