Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik jídla za měsíc vyhodíte? Četla jsem, že až 1/3 veškerého jídla se v domácnostech vyhodí, protože ho nestihnou spotřebovat. Ani nemluvě o tom, kolik jídla vyhodí restaurace a hlavně supermarkety.. Existují i různé organizace, které se zabývají právě tím, jak tohle vyhazované jídlo zužitkovat, od slupek ze zeleniny po ztvrdlé pečivo (u nás je to např. Zachraň jídlo).
Každý by měl ale především začít sám u sebe a snažit se nakupovat a spotřebovávat jídlo tak, aby ho co nejmíň skončilo v koši. Tím nechci říct, že čas od času sama nenajdu patku ztvrdlého a už plesnivějícího chleba, nebo už rozměklou okurku. Ale tak nějak se snažím nakupovat a hlavně plánovat jídlo tak, abych toho nakopla co nejmíň. Což je teda – aspoň pro mě – docela fuška, co si budeme povídat. Nejsem typ, co by dokázal naplánovat všechna denní jídla na týden dopředu a ještě to zvládl dodržet.
Tak se mi tuhle stalo, že jsem si v lednici všimla půlkilového jogurtu, co měl datum spotřeby už týden za sebou.. Zrovna u jogurtu mi to teda moc nevadí a běžně jím i ty kousky, co jsou prošlé už 14 dní. Tentokrát jsem na ale na samotný neměla zrovna moc chuť a tak jsem ho zkusila použít jako základ do buchty, která by nám mohla posloužit na snídani na další den. A vyšla mi z toho překvapivě dobrá záležitost, která byla raz dva, se skořicí voněla po perníku a navíc díky jogurtu vydržela vláčná ještě dva dny. Takže jestli se vám občas taky krčí nějaký ten kelímek v lednici, zkuste ho přetavit třeba v tohle:
Co je potřeba?
– 2 vejce
– 200 g třtinového cukru
– 500 g bílého jogurtu (min. 3,5 % tuku)
– 2 lžíce skořicového sirupu (seženete třeba na Pravá vanilka)
– 1 lžíce mleté skořice
– 100 g hořké čokolády
– 50 g polohrubé mouky
– 50 g drcených ovesných vloček
– 100 g hladké celozrnné mouky
– 1 kypřící prášek (bez fosfátů seženete ve zdravých potravinách)
– 1 lžička jedlé sody
Předehřejte troubu na 180°C a vyložte si pekáček (velikost tak 25×20 cm) pečícím papírem. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. V míse prošlehejte do hladka vejce s cukrem tak, aby se cukr rozpustil. Přidejte jogurt, skořicový sirup a čokoládu. Pak prosijte obě mouky s kypřícím práškem a sodou a přidejte i vločky a skořici. Hotové těsto vlijte do pekáčku a zhruba hodinu pečte (záleží na velikosti pekáčku, čili výšce těsta). Dobrou chuť!
My se vždy snažíme zužitkovat vše co jde!
Co se týče jogurtu do buchty, tak musím říct, že je to produkt, který se mi vždy u každé lité buchty osvědčil občas používám i zakysanou smetanou a to je teprv dláboš!
NEPLECHA NA PLECHU
jo, to já se právě snažím taky 🙂 Já jsem jogurt zkusila takhle vlastně prvně, ale přišlo mi to super – hlavně že byla vláčná ještě třetí den. Zakysanka je dobrej tip!
Hey there would you mind letting me know which hosting company you’re working with? I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you recommend a good web hosting provider at a honest price? Thank you, I appreciate it!
julianKa
Hi, I’ve hosting from Wedos, it’s czech company. But I think (my husband said it) these fast loads are the cause of plugin named WP (wordpress) Super Cache 😉
Hello Dear, are you genuinely visiting this web site daily, if so afterward you will without doubt obtain good knowledge.
reebokKa
Well, I hope so. I’m still learning it 🙂