Tak máme doma už měsíc mimino. Moje vorvaní období je pryč a nahradilo ho období zombie případně robota (to když se líp vyspím). Myslím si, že máme (zatím) celkem hodnou holčičku, ale i tak absolutně nestíhám ani polovinu toho, co bych chtěla. Má to ale i bonus a to ten, že se nejspíš brzo stanu mistryní v jídlech uvařených do půl hodiny, protože o jakékoli delší pauze si většinou můžu nechat jen zdát. Dopředu upozoňuju, že netuším, jak často se mi nejbližších týdnech podaří sem něco dát, ale můžete si být jistí, že když už, bude to nějaká rychlovka. Jako třeba tenhle koláč, který je lehký, šťavnatý, ne moc sladký a má lehce kořeněný šmrnc. Navíc jsem potřebovala vyzkoušet novou formu a řekla bych, že jí dost sluší 🙂
Co je potřeba?
– 250 g polotučného tvarohu ve vaničce
– 3 vejce
– 125 g třtinového cukru + 3 lžíce navíc
– 100 g tučnější zakysané smetany
– 1/2 vanilkového pudinku
– 1 lžička mletého kardamomu
– 125 g zázvorových sušenek (skvělé má M&S)
– 50 g rozpuštěného másla
– 1 hruška + 1/2-1 hruška na ozdobu
– plátky mandlí na ozdobu
Předehřejte troubu na 170°C. Sušenky rozmixujte a pak k nim přilijte rozpuštěné máslo. Pár pulzy vmíchejte máslo do sušenek, až se spojí dohromady v drolivou hmotu. Tu vsypejte do formy a prsty roztlačte po celém dnu, můžete udělat i malý okraj. Dejte na 10 minut do předehřáté trouby. V hrnečku přiveďte k varu tři lžíce cukru a zhruba 150 ml vody. Hrušky oloupejte a jednu nakrájejte na malé kostičky a dejte je vařit do cukrové vody. Zbylou hrušku nakrájejte na tenké plátky, množství podle toho, kolik budete potřebovat na ozdobu. Vyndejte formu z trouby a nechte trochu zchladnout.
Vejce vyšlehejte spolu se 125 g cukru dokud se cukr nerozpustí. Pak přidejte tvaroh, smetanu, pudink a kardamom. Kostičky hrušek vyberte z cukrové vody, nechte je trochu okapat a místo nich dejte do vody provařit hruškové plátky. Kostičky pak přimíchejte k tvarohovému těstu a všechno nalijte do formy na sušenky. Ozdobte povařenými plátky zbylé hrušky, posypejte mandlemi a dejte péct. Ve formě, kterou vidíte na fotce, mi pečení trvalo zhruba 45 minut, ve vyšší to bude déle. Koláč je hotový, když se začne odlepovat od stěn, na povrchu zezlátne a špejle vyjde čistá. Před podáváním posypejte moučkovým cukrem. Dobrou chuť!