SWEET & SALTY

...jako život...
Moučník

Mandarinkový cheesecake

Správně bych měla asi psát nějaký velikonoční recept, když je zítra to pondělí.. jenže mě se nějak nechce. Na ty tradice po pravdě moc nejsme – upečeme mazanec a taky nádivku, uděláme výzdobu z toho, co máme po ty roky na chalupě schované, ale jinak posledních pár let ani nebarvíme vajíčka.

Táta nás vždycky šlehal místo pomlázky bužírkou, což je dost sado maso zážitek. Pak po něm jeden rok vyjel pes a od tý doby se mírní 🙂 Předloni si uříz na zahradě větev ze stromu, ale to se celkem dalo. Každé to pondělí brzy ráno dá máma do zvonku papír, aby se na nás na chalupě nikdo nedozvonil. Ne že bychom neměli rádi koledníky a nechtěli jim něco dát, jenže jeden rok nám ta naše krásně obarvená vajíčka pak rozbili o vrata a tím pro nás koleda skončila.

Pro mě jsou Velikonoce jakýmsi oficiálním potvrzením toho, že už brzy přijde jaro a po něm léto. Letos to tak sice zatím moc nevypadá (ještě dneska jsme v rychlosti uklízeli prádlo ze zahrady, protože z ničeho nic začalo sněžit), ale to nevadí. Hlavně že dny už jsou znatelně delší a sluníčko konečně získává trochu na síle. Jeden si může koupit tulipány a medvědí česnek a všechno to začíná vonět a kvést. Je zase na co se těšit a pro mě osobně teprve touhle dobou začíná další rok.

A proč v tomhle jarním období píšu recept na mandarinkový koláč, když jejich sezona končí a všude se to hemží mladým masem a čerstvými bylinkami? Původně jsem ho dělala jako ukázku do jedné kavárny, kde hledali příležitostné pekaře. Nakonec to nevyšlo, ale přišlo mi škoda vás o něj připravit, protože si myslím, že stojí za to. Berte to třeba tak, že s dobrými mandarinkami se teď zase na nějakou dobu rozloučíme a uvidíme se až v zimě. A aby to loučení bylo sladké, můžete to zkusit třeba takhle.

Co je potřeba na formu o průměru 24 cm?
– balíček máslových sušenek (cca 125 g)
– lžíce kakaa (ne Granka)
– 50 g másla
– 500 g mascarpone
– 3 žloutky
– 4 lžíce moučkového cukru (můžete i víc, pokud máte rádi hodně sladké)
– 7 malých sladkých mandarinek chemicky neošetřených
– 2 plátky želatiny (nepovinné, jen pro jistotu)
– 3 lžíce krupicového cukru
– cukrářské piškoty

Dejte si rozpustit do hrnečku máslo. Sušenky v mixéru rozmixujte, pak do nich nalijte máslo, nasypte kakao a mixujte, dokud se nespojí v drobivé „těsto“. Dejte si rozehřát troubu na 170°C. Sušenky vsypte do rozevírací koláčové formy, rozprostřete je po dně a prsty je pevně utlačte. Po krajích vytvořte malý okraj, max půl centimetru vysoký. Vložte do trouby tak na 10 minut a pak nechte vychladnout.

Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem v misce vhodné na vodní lázeň tak, aby byla hmota světlá. Vymačkejte šťávu ze čtyř mandarinek do misky. Pokud se vám tam dostane i trochu dužiny, tak to nevadí. Jestli chcete mít jistotu, že náplň ztuhne, tak namočte želatinu ve studené vodě, aby nabobtnala. Dejte vajíčka nad vodní lázeň (hrnec s vodou těsně pod bodem varu, dno misky s vajíčky se nesmí vody dotýkat) a vlijte k nim šťávu z mandarinek. Šlehejte nad vodní lázní tak dlouho, dokud směs nezačne tuhnout, bude to trvat tak čtvrt hodiny. Odstavte je, vyždímejte želatinu a zašlehejte ji k vaječné směsi. Ta teď musí vychladnout. Mezitím rozetřete v jiné míse mascarpone do hladka, ale nepřežeňte to, protože když jste na mascarpone moc hrr, tak se vám srazí.

Pokud vaječná směs není ještě vychladlá, máte čas připravit si mandarinky na ozdobu. Do hrnečku nalijte menší hrnek vody, vsypte krupicový cukr a dejte na plotnu hřát. Než se cukr rozpustí, nakrájejte si mandarinky na zhruba 2 – 3 mm silné plátky. Jak cukrová voda začne bublat, vhoďte tam plátky mandarinek a nechte je tak 5 minut provařit. Kůra jim krásně změkne a nebude hořká.

Teď už by měla být vaječná směs vychladlá, přilijte ji proto k mascarpone a promíchejte je dohromady v hladký krém. Ochutnejte a podle svých chutí přidejte cukr, pokud to uznáte za vhodné. Cukrářské piškoty rozřízněte/rozlomte na poloviny a vyložte jimi okraj dortové formy. Nebojte, budou držet, protože je zapíchnete do sušenek. Nalijte mascarpone na sušenkový základ a dejte chladit do lednice. Vyndejte mandarinkové plátky z cukrové vody a rozprostřete je v jedné vrstvě na tácek nebo talířek, aby taky vychladly. Tak po půl hodině jimi můžete ozdobit částečně ztuhlý koláč, který pak nechte ještě přes noc vychladit a pořádně ztuhnout. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.