SWEET & SALTY

...jako život...
Snídaně

Banánové lívance

Taky máte rádi dlouhé víkendové snídaně? Já jo a moc. Ve všední den zmizím z bytu během dvaceti minut a po cestě do práce už přemýšlím, co budu celý dělat a sumíruju si v hlavě plán kdy co bude na řadě. Snídani shltnu u počítače a pak už jedu jak fretka. Proti tomu o víkendu se snažím snídat dlouho a pohodově. Čteme si noviny, nebo povídáme a beze spěchu si vychutnáváme dobré jídlo a ranní klid. Mojí oblíbenou snídaní jsou různé palačinky a lívance. Většinou dělám stejné těsto a jen obměňuji náplně, ale na dnešek jsem si naplánovala něco nového a taky malinko zdravějšího než obvykle.

Banánové lívance jsou ultrajednoduché, protože vlastně jediné, co nim potřebujete, je banán a vajíčko. Já jsem k tomu přidala ještě chia semínka a ovesné vločky, ale kdybyste chtěli bezlepkové, tak bez vloček to bude taky krásně fungovat. Díky vločkám jsou ale lívance sytější a mají nižší glykemický index, takže budete mít hlad později.

Chia semínka patří mezi tzv. superpotraviny – obsahují hodně vlákniny (30g na 100 g semínek), vápníku (5x více než mléko), omega 3 mastných kyselin (až 9x více než soja a lněné semínko) a mnoho dalších tělu prospěšných látek a vitamínů ve vysoké koncetraci. A když je namočíte, navážou na sebe až 12x více vody než váží a pak hydratují tělo zevnitř. Jsou skvělé třeba do ranního smoothie – vůbec si jich v jídle nevšimnete, protože nemají žádnou specifickou chuť. Jak říkám, je to superpotravina 🙂

Příprava lívanců je tak směšně jednoduchá, že je prostě musíte vyzkoušet. Navíc je to celkem rychlovka, takže proč si neudělat hezké i některé ráno ve všední den? 🙂

Co je potřeba na 16 lívanců?
– 1 banán
– 2 větší vejce
– 4 lžíce ovesných vloček
– 1 lžíce chia semínek
– 1 lžička kypřícího prášku (ideálně bez fosfátů)
– kousek másla a javorový sirup

Nakrájejte a poté rozmačkejte banán na kaši. Přidejte vejce, vločky a semínka, prošlehejte a pak nechte chvilku odpočinout. Smažte ideálně na přepuštěném másle malé lívanečky. Naskládejte na sebe, nahoru položte kousek másla a přelijte javorovým sirupem. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.