SWEET & SALTY

...jako život...
Co přečíst Hlavní chod

Moje knihovna: Dieta po italsku – Gino D’Acampo

Je první únorový den, takže jaro se blíží.. v únoru mám narozeniny.. navíc je neděle.. navíc dneska bylo fakt krásně. 4 důvody, proč by se mi dnešek měl fakt líbit. Nebo taky 4 důvody proč ne – jaro je pořád ještě děsně daleko.. mám první narozeniny, o kterých se už prý nemluví (ano, bude mi 31).. dnes je neděle, takže zítra jdu do práce.. krásně bylo, ale já ležím pod dekou na gauči a kolem sebe mám tak akorát čaj a papírové kapesníky, na puse opar velikosti Brna a na zadku už pomalu proleženiny. Ale jsem optimista, nebo se o to přinejmenším větší část života urputně snažím, takže si nebudu stěžovat a budu to brát z těch lepších hledisek. A přidám k nim ještě jedno – je neděle a tak mám fůru času napsat jednu malou recenzi na kuchařku, což jsem vlastně ještě nedělala. Berte mě s rezervou a řekněte mi svůj vlastní názor, pokud ho budete mít 🙂

Pro dnešek (protože tohle doufám není moje poslední recenze) jsem si vybrala kuchařku Dieta po italsku od italského kuchaře žijícího v Británii Gina D’Acampa. Gino je fešák, klasický italský sympaťák se sněhobílým úsměvem. Dost mě pobavilo jeho jméno na twitteru – Ginofantastico zní na mě dost sebevědomě, ale evidentně si to může dovolit 🙂

Zdroj: bux.cz

Zaujalo mě spojení dieta a po italsku, což je na první pohled téměř neslučitelná kombinace. V úvodu knížky Gino vysvětluje princip italské kuchyně a proč může být dietní, i když obsahuje věci jako těstoviny a pizzu. Zajímá vás tohle tajemství? Není to zas taková věda, stačí dodržovat dva základní principy (bez ohledu na druh kuchyně) – čerstvé sezónní potraviny a střídmost, nebo-li nepřežírat se. Pak si můžete dovolit prakticky cokoli. Překvápko co? Na knížce Gino spolupracoval s dietoložkou, která vás v předmluvě seznámí s pojmy jako BMI, glykemický index, bílkoviny, sacharidy a vším ostatním, co vás při dietě a zdravém stravování zajímá. Na závěr pak máte vzorový jídelníček na týden na 1500 a na 2000 kalorií. Všechno je podané z italského pohledu, takže v rámci jídelníčku má svoje místo i alkohol 🙂 U každého receptu je pak sympaticky uvedeno, kolik má jedna porce kalorií, kolik tuku, cukru a soli (bílkoviny mi tam chybí).

Vypadá to, že je to kniha pro dietáře, ale to rozhodně nebyl důvod, proč jsem si ji koupila, spíš příjemný bonus. Tím důvodem je to, že italská kuchyně je moje nejoblíbenější a přitom jsem žádnou kuchařku ještě neměla. Zaujaly mě jednoduše a rychle vypadající recepty, které se vejdou na pár řádek a fotky jsou hezké a nepřestylované. Kuchařka má papírovou vazbu a můžete si s ní založit plánovaný recept, abyste ho nemuseli hledat. Je rozdělená do 8 kapitol: snídaně; předkrmy; oběd s sebou; polévky a saláty; těstoviny, pizza a rizoto; ryby; maso; dezerty a na závěr kapitola špetka kalorií navíc, která obsahuje například tiramisu nebo těstoviny se smetanovou omáčkou. Každá kapitola je uvedena kratičkým povídáním a černobílou fotografií z klasických italských filmů. Na závěr je připojen rejstřík podle surovin.

Já jsem zatím vařila úžasnou polévku z cibule a pancetty, ke které se opakovaně vracím. Dále lehkou omeletu s pažitkou a bramborami, frittatu ze špaget a mletého hovězího masa s rukolou a pak jsem pekla focacciu s cherry rajčaty a pestem. Všechna jídla mi chutnala a na pár dalších už si brousím zuby. Takže jestli chcete jednoduchou kuchařku s italským šmrncem a zároveň netoužíte po všeobjímající bibli, tahle by vám mohla padnout do noty. A protože vás nechci ochudit o nový recept, přidávám ten na frittatu.

Co je potřeba pro 6?
– 3 lžíce olivového oleje
– 1 na jemno nakrájená středně velká cibule
– 1 na jemno nastrouhaná oloupaná mrkev
– 500 g libového mletého hovězího masa
– 400 g rajčatového pyré
– 300 g sušených špaget
– 4 velká vejce
– 4 lžíce nasekané petrželové natě (pokud nemáte petržel hodně rádi, dejte méně)
– 50 g nastrouhaného parmazánu
– 100 g rukoly
– sůl, čerstvě mletý pepř

Na velké pánvi rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli s mrkví, dokud nezměknou. Přidejte maso a vařečkou ho rozdělte na malé kousky. Za stálého míchání vařte, dokud se maso neopeče. Přilijte rajčatové pyré, osolte, opepřete a tak 10 minut za občasného promíchání vařte. Zatímco se maso vaří, dejte vařit těstoviny do osolené vody. Až budou na skus, slijte je, přidejte k masu, promíchejte a dejte vychladnout. Předehřejte si troubu na 180°C. Až směs trochu vystydne, rozklepněte do ní vejce a přidejte petržel a parmazán a promíchejte. Vezměte si zapékací misku, lehce ji vymažte olejem a vyklopte do ní maso se špagetami. Rovnoměrně rozprostřete a pečte 20 minut uprostřed trouby. Po 20 minutách vyndejte a nechte ještě 5 minut odpočívat. Servírujte ozdobené s rukolou. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.