SWEET & SALTY

...jako život...
Hlavní chod

Plněný lilek aneb když lilek maso potkal..

.. byla z toho dobrota náramná. Lilek a mleté maso jsou krásně se doplňující parťáci, kteří rádi do party přiberou skoro jakékoli koření a vždycky to dobře dopadne.

Co je potřeba pro 4?
– 2 lilky (na omak tvrdé a s neporušenou zelenou stopkou – měkouše nechte ležet)
– 400 g mletého hovězího
– 1 menší cibule
– 2 stroužky česneku
– 1 lžička římského kmínu
– 1 lžička uzené papriky
– 2 lžíce rajčatového protlaku
– 4 lžíce tvrdého sýra na posypání (já měla ementál)
– 1 lžíce přepuštěného másla (ghí) nebo oleje

Cibuli a česnek nakrájejte na drobno. V pánvi rozehřejte máslo/olej a pomalu na něm osmahněte cibulku do měkka. Když začne zlátnout, přidejte česnek a tak po minutě přidejte maso. Vařečkou ho rozdělte na malé kousky a nechte smažit dokud se tuk nevypeče. Mezitím rozpulte lilek (můžete odříznout stopku) a vydlabejte dužinu. Tu nakrájejte tak na půlcentimetrové kostičky. Maso osolte a opepřete a přidejte koření. Až se rozvoní, přidejte i rajčatový protlak a podlijte.

Rozehřejte troubu na 180°C a nastrouhejte si sýr. Pokud máte pocit, že je maso moc suché, přidejte ještě vodu a případně i protlak – maso by nemělo plavat, ale mělo by být spojené protlakem rozpuštěným ve vodě. Přidejte nakrájenou dužinu z lilku a chvilku duste, aby lilek změkl a stal se součástí omáčky. Půlky lilků zvenčí pomažte olejem, naplňte je masovou směsí a posypejte sýrem. Dejte na plech nebo pekáček vyložený pečícím papírem a nechte v troubě tak 15-20 minut zapéct, dokud sýr nezezlátne. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.