SWEET & SALTY

...jako život...
Moučník

Tvarohový koláč s hruškami

Mám ráda svíčkovou, rajskou, znojemskou, kuře na paprice, kulajdu, buchty, vánočku a mazanec, sachr a taky tvarohové koláče. Ale nikdy jsem nic z toho nevařila a ani nepekla. Taky to máte tak, že na některá jídla se prostě chodí k mamince? U nás je to na svíčkovou, kulajdu, vánočku a taky kuřecí roládu. Nemám potřebu je vařit, protože jednak se na ta jídla daleko víc těším, když je vaří máma a druhak je nikdy neuvařím tak dobře jako ona. Výjimku jsem udělala u kuřecí rolády, protože tam to jinak nešlo, když to byla výzva Daring kitchen.

Na ta další jídla se jednoduše zatím nedostalo (přiznám se, že v omáčkách nejsem zrovna dvakrát kovaná) a to jsem se právě rozhodla změnit. Začala jsem tím nejjednodušším a to tvarohovým koláčem, u kterého nemůžu přijít na žádnou výmluvu, proč ho vlastně nepeču, když mám přitom tvaroh dost ráda. Líbí se mi na nich, že asi není co zkazit. Když do nich vrazíte dvě tři vajíčka, je celkem jisté, že to nějak ztuhne a půjde to jíst a člověk už si může jenom hrát s tím, jaké další věci do něj přidá, protože tvaroh toho snese celkem hodně. Na první pokus jsem zvolila hrušky a mandle a byla to dobrá volba 🙂 suroviny v receptu nejsou nijak striktní, dělala jsem to víceméně od oka.

Co je potřeba?
forma o průměru 18 cm

– 50 g změklého másla
– 50 g hladké mouky (já měla bezlepkovou)
– 50 g ořechové drobenky (ořechy, máslo a cukr tak, aby vznikla drobenka)
– 250 g polotučného tvarohu ve vaničce
– 3 lžíce moučkového cukru
– 1 vejce + 1 žloutek
– 1 lžička vanilkové pasty/vanilkového extraktu/1 vanilkový lusk
– 1 hruška, rozpůlená a nakrájená na tenké plátky
– 1 lžíce vanilkového extraktu
– 2 lžíce rumu
– 1 lžíce vanilkového cukru
– krájené mandle na posypání

Předehřejte si troubu na 175°C. Z másla, mouky a drobenky uhněťte těsto, vymačkejte jím dno formy na koláč a dejte na 10-15 minut do trouby. V míse vyšlehejte tvaroh, cukr, vejce a vanilku tak, aby vznikla hladká a celkem tekutá směs. Než se upeče korpus v troubě, dejte do pánvičky vanilkový extrakt s rumem a cukrem a až se začne vařit, vložte hrušky a nechte povařit do změknutí – krásně nasáknou vůni a chuť rumu s vanilkou. Vyndejte korpus z trouby, nalijte na něj těsto, poklaďte hruškami, posypejte mandlemi podle chuti a nechte ještě tak 30 – 40 minut péct. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.