SWEET & SALTY

...jako život...
Moučník Snídaně

Bezlepkové banánové bábovičky

To jdu takhle jednou z práce, před sebou večer, kdy jsem po dlouhé době sama doma a tak jsem se rozhodla, že něco upeču 🙂 Nemívám tuhle náladu ve všední den moc často, ale sem tam mě to chytne. Ona taková doma upečená snídaně má něco do sebe v porovnání s obligátním chlebem s něčím nebo kupovaným koláčem (néé že by byly špatný). No a díky (nebo kvůli – to si musím ještě rozmyslet) mojí kamarádce/svědkyni/kolegyni Véře jsem poprvé chtěla zkusit něco bezlepkového, protože je čerstvě na bezlepkové dietě a já bych ji nerada ochudila o případnou dobrotu. A kupodivu, přes moje poměrně velké obavy, to nedopadlo nejhůř. Asi to budu muset zkoušet častěji 🙂

Co je potřeba?
množství je cca 18 báboviček nebo 12 muffinů

– 2 zralé banány
– 2 větší vejce
– 100 g oloupaných mandlí nebo mandlové mouky
– 80 g bezlepkové mouky (koupila jsem u M&S)
– 1 lžička vanilkové pasty nebo lžíce vanilkového extraktu
– 100 g nerafinovaného cukru
– 2 lžičky kypřícího prášku
– 1/2 lžičky jedlé sody
– špetka soli
– 10 kandovaných třešní (nebo víc podle chuti)

Dejte hřát troubu na 175 °C. V míse rozmačkejte nebo rozšlehejte banány. Přidejte k nim vajíčka, vanilku a cukr a prošlehejte. Pokud máte mandle, rozmixujte je na prášek. Smíchejte v misce z bezlepkovou moukou, kypřícím práškem, špetkou soli a jedlou sodou, přisypte k banánům a dobře rozmíchejte. Třešně nakrájejte na malé kousky a rozmíchejte do těsta. Naplňte formičky těsně pod okraj a dejte na zhruba 20 minut péct. Až vršky jemně zhnědnou a špejle bude po vytažení čistá, je hotovo 🙂 Dobrou chuť!

Jako asi docela dost lidí, jsem měla o bezlepkovém pečení trochu předsudky. Přišlo mi, že se to pečivo tak nějak divně drolí a nedrži pohromadě a že je to prostě trochu divný.. U těhle báboviček je ale konzistence něco mezi muffinem a bánanovým chlebíčkem a díky banánům jsou krásně vláčné a voňavé. Tak je zkuste, třeba na piknik budou perfektní 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.