SWEET & SALTY

...jako život...
Hlavní chod Kam zajít

Gammon steak s parmazánovou kaší

Znáte TRMS? Zkratka znamená The Real Meat Society a je to řeznictví a internetový obchod s masem. Sídlí v Náplavní ulici v Praze a patří pánovi jménem Paul Day, kterým je původem britský řezník (a mimo jiné má prý úžasnou restauraci Sansho, ve které jsem zatím nebyla). O tomhle pánovi už slýchám hodně dlouho, ale teprve po tom, co jsem s ním absolvovala kurz v Prakulu, jsem si jeho řeznictví přidala na Facebook. No a díky tomu jsem se dozvěděla, že pro své zákazníky připravili masovou bedýnku, kterou si u nich můžete objednat a ve stanovený den vyzvednout.

Vlastně je to podobný princip jako farmářské bedýnky, akorát jde jenom o maso. Super na tomhle řeznictví je, že mají maso jenom z českých zvířat z volného chovu, která nejsou dopovaná antibiotiky ani hormony a navíc si bourají celá zvířata a dostanete se tak ke kouskům, které by vás normálně ani nenapadly. Jak Paul říká – důležité je, když už jíte maso, aby bylo ze zvířat, která žila svůj krátký život šťastně – a tenhle postoj se mi líbí. Takže jsme si vyzvedli bedýnku a našli v ní (seshora po směru hodinových ručiček): snídaňové klobásky, vepřové koleno, hovězí na stir fry, vepřový steak, hovězí kostky na guláš, mleté hovězí a vepřový gammon steak. Všechno vakuově balené, celkem cca 2 kila masa. K tomu jako bonus dvě třetinky piva, česnek a recepty od Paula, jak s masem můžeme naložit. Aby to přítel vůbec donesl všechno domů, koupil k tomu ještě krásnou tašku 🙂

Jako první pro spotřebu jsem zvolila vepřový gammon steak, což je podle receptu vlastně šunka od kosti, která je nakrájená na silné plátky a nasolená, takže se z ní vytáhne voda. Doporučená příprava byla jenom lehké osmahnutí na pánvi a k tomu bramborová kaše. Protože šunku s kaší jsem vždycky měla ráda, nechala jsem si poradit 🙂

Co je potřeba pro 2?
– 350 g vepřového gammon steaku
– 4 velké brambory
– 2 lžíce másla, rozehřátého + 1 lžička pod vajíčka
– 100 – 200 ml mléka, zahřátého (záleží, jak moc máte kaši rádi tekutou)
– 3 lžíce nastrouhaného parmazánu
– 2 vejce
– lžíce oleje
– sůl a pepř

Příprava je jednoduchá a ultrarychlá. Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kostičky a dejte vařit v osolené vodě. Když začnou vařit, zapněte pod pánví ve které máte olej. Vložte plátky gammon steaku a nechte opékat (odkrojila jsem z nich část tuku). Z každé strany se budou dělat minimálně 6 minut, měly by být hezky opečené. Když je obrátíte, měly by už být hotové brambory. Slijte je a dejte stranou. Na malou pánvičku dejte lžičku másla, rozehřejte a vyklepněte tam obě vajíčka. Osolte a opepřete a nechte na mírném stupni pomalu smažit volská oka. Do brambor přilijte máslo a mléko, přisypte parmazán a rozmačkejte je na kaši. Množství mléka dejte podle toho, jak máte kaši rádi. Než uděláte kaši, tak se vám dodělají volská oka (bílky by měly být ztuhlé a střed žloutku by se měl trochu třepat) a dopeče maso. Servírujte a nechte si chutnat!

Musím říct, že maso mě uchvátilo. Nejvíc připomíná „slaninu“ z anglické snídaně, na kterou jsme chodili v Londýně. Kombinace slanějšího masa s bramborou kaší s dotekem parmazánu a volským okem je jednoduše geniální Zvlášť když jsme si k tomu rozpůlili první vzorek piva 🙂 Jestli chcete jíst kvalitní maso nenapíchané vodou a jste ochotní dát za maso trochu vyšší cenu (celá bedýnka stála 1150 Kč, co mi nepřislo nijak přehnané), rozhodně do toho jděte. Bedýnky jsou akční, nedělají je pořád a tahle konkrétní bude v nabídce jen do 15.2. Další balíčky putovaly do mrazáku a až na ně dojte řada, dám vědět 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.