SWEET & SALTY

...jako život...
Polévka

Porkovo-hráškový krém s opečeným česnekem

Nemám moc ráda pórek. Přítel nemá moc rád hrášek. Tak co si udělat pórkovo-hráškovou polévku? A aby tam byla alespoň jedna chuť, kterou můžeme oba, tak navrch přijdou pomalu smažené plátky česneku. Že by ten pórek nakonec nebyl tak hroznej? 🙂

Co je potřeba pro 3-4?
– 2 pórky
– 200 g mraženého hrášku
– 1 menší cibule
– 150 ml šlehačky
– 1 vrchovatá lžíce parmazánu
– 1 lžíce bazalkového pesta (možno vynechat)
– 750 ml vývaru nebo bujonu
– 1 vejce
– 4 stroužky česneku
– olivový olej + pár kapek na ozdobu
– sůl a pepř, muškátový oříšek

Cibuli nakrájejte na drobno a nechte ji na lžíci oleje zesklovatět. Mezitím nakrájejte pórek na půlkolečka a když cibule změkne, přidejte ho k ní spolu s pestem. Promíchejte a až změkne i pórek, zalijte vývarem a nechte lehce probublávat. Česnek nakrájejte na plátky tak 2 mm silné. Do kastrůlku nalijte tolik oleje, aby česnek trošku plaval a na mírném plameni pomalu opékejte, až bude česnek měkký a hnědý. Dobře ho hlídejte, olej by měl kolem česneku tvořit jen malé bublinky. Jakmile se česnek smaží, tak ho spálíte a bude velmi hořký.

V misce promíchejte smetanu, parmazán a vajíčko. K pórku přihoďte hrášek, dejte mu půl minuty na rozmražení a pak všechno rozmixujte na jemný krém. Osolte a opepřete. Přilijte smetanovou směs, nastrouhejte tak 1/4 muškátového oříšku a nechte ještě chvilku lehce bublat, ale ne vařit. Česnek vyndejte na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný olej. Nalijte polévku, pokapejte olivovým olejem a posypejte česnekem. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.