SWEET & SALTY

...jako život...
Polévka

Polévka z cibule a pancetty

Na začátek bych Vám ráda popřála všechno hezké do nového roku! Doufám, že jste si Vánoce užili v klidu a pohodě. Já jsem měla přesně tohle v plánu, což byl taky tak trochu důvod, proč jsem se odmlčela na celý měsíc i tady. Ne že bych nedělala v kuchyni vůbec nic, to zas ne. Ale nějak se mi sem nechtělo dávat cukroví, když se jím internet (a nejenom ten) jenom hemžil a jedlé dárky jsem sem dávat zase nemohla, protože jsem chtěla, aby byly překvapením. Těšte se na ně za rok 😉 No a zbytek jsem tak trochu flákala 🙂

No ale teď už jsem v plné síle zpět a jako první vlaštovku v novém roce jsem se rozhodla naservírovat polévku, která je velejednoduchá na přípravu a přitom zahřeje na duši i na těle, což bude nejspíš v nadcházející zímě potřeba. Recept je z kuchařky Dieta po italsku, kterou jsem znovuobjevila po poměrně dlouhé době. Ne že bych začala držet nějakou extra dietu. Ale protože se poslední dobou cítím trochu víc unavená a bez energie, tak jsem se rozhodla, že na to zkusím jít i přes jídlo a začnu si víc hlídat co a kolik toho vlastně sním. Tahle kuchařka je super tím, že dieta v tomhle podání neznamená žádné velké omezování surovin, ale klade důraz na to, aby byly kvalitní a abyste jedli menší porce. Tak si můžete dopřát i těstoviny, pizzu, nebo právě tuhle polévku, ve které je za jiných okolností velmi nedietní italská slanina.

Co je potřeba pro 4?
– 100 g pancetty (případně zauzené slaniny)
– 700 g bílé cibule (nebo 400 g klasické žluté)
– 2 lžíce extra panenského olivového oleje
– 1,3 litru kuřecího vývaru (použila jsem bujon od Alnatury)
– plechovka krájených konzervovaných rajčat
– bazalka
– 4 lžíce nastrouhaného parmazánu
– sůl a čerstvě mletý pepř

Cibuli jemně nakrájejte. Já jsem dělala slabá čtvrtkolečka. Pancettu dejte do většího hrnce a na střední stupeň ji zhruba dvě minutky restujte, aby pustila tuk. Pak přidejte olej a cibuli a na mírném stupni ji restujte, dokud není lehce hnědá. Zabere to tak půl hodiny, občas ji promíchejte. Když cibule chytne hezkou barvu, přilijte rajčata, vývar, osolte a opepřete a nechte půl hodiny vařit tak, aby polévka lehce probublávala. Po půl hodině polévka hezky zhoustne, to je čas přidat bazalku a pak už můžete servírovat. Na talíři ještě posypejte lžící parmazánu. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.