SWEET & SALTY

...jako život...
Moučník Snídaně

Bábovka

Já vím, bábovka je tak normální a obvyklá a jednoduchá, že podle některých na ní není co zkazit, a tak si možná ani nezaslouží místo na blogu. Jenže – můj první pokus o bábovku proběhl asi před dvěma lety a dopadl tak, že nic víc sraženého jste asi v životě neviděli. Což způsobilo uložení bábovkové formy k ledu, čili nejtemnějšího kouta skříně a poměrně výraznou nechuť dělat ji znovu. Včera jsem na ni ale dostala tak ukrutnou chuť, že jsem si řekla, že přece nejsem žádná bábovka, abych to na konec nezvládla 🙂 Měla jsem mámin recept, ale někam se vypařil a tak jsem sedla k počítači a časopisům a pátrala po nejlepším receptu, aby byla jistota, že se povede. Musela jsem zkombinovat dva různé, ale vyplatilo se a tak jsme měli nejenom co zakousnout k sobotnímu kafi, ale i k dnešní snídani. Tímto bábovku zbavuji klatby 🙂

Co je potřeba?
– 200 g másla pokojové teploty
– 200 g krupicového cukru
– 5 vajec
– 300 g polohrubé mouky
– 1 prášek do pečiva
– cca 100 ml mléka
– 1 vanilkový cukr nebo lžíci vanilkového extraktu
– 3 lžíce holandského kakaa
– špetka soli
– máslo a mouka na vymazání formy

Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou. Troubu dejte hřát na 170°C. Oddělte u 4 vajíček bílky od žloutků. V čisté míse bílky se špetkou soli ušlehejte do tuhého sněhu. V jiné míse vyšlehejte žloutky a zbylé vejce spolu s cukrem do světlé pěny a pak k ní zašlehejte máslo. Přidejte mouku s kypřícím práškem a vanilkovým cukrem. Pokud je těsto tuhé, nařeďte ho mlékem. Pak pomalu vmíchejte sníh, aby bylo těsto nadýchané. Třetinu odeberte bokem a promíchejte s kakaem. Rozdělte do formy polovinu světlého těsta, na to kakaové a navrch druhou část světlého. Dejte do trouby na 50 – 60 minut. Po vyndání z formy hned vyklopte a po vychladnutí poprašte moučkovým cukrem. Dobrou chut!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.