SWEET & SALTY

...jako život...
Moučník

The Daring Bakers‘ Challenge Aug ’13 – MAWA CAKE

V srpnu hostila výzvu Aparna, která je indickou vege blogerkou. Úkolem bylo upéct tradiční indický koláč a jedny ze dvou druhů sušenek. Přiznám se bez mučení, že jsem se pustila jenom do koláče. Ten je krom zajímavé chuti kardamomu zvláštní ještě tím, že se do něj používá svařené mléko. A to tak svařené, že z něj zbude jenom lepivá placka čehosi, co by se hodilo do kdysi populární Kufru, protože mléko by z fotky rozhodně nikdo nepoznal.

No.. já nejsem zrovna milovník mléka, nanejvýš si dám jednou za měsíc skleničku a ráno cmrndnu do kafe, takže pro mě to výzva byla, protože stát hodinu a půl u plotny a svařovat litr mléka je procedura ne zrovna zábavná a voňavá. Výsledek je fajn, je to prima buchta, ale příště si radši upeču bábovku a když do ní dám ten kardamom, výsledek bude skoro totéž 🙂 V práci ale chutnalo a co se nesnědlo, dojedla neteř v sobotu k snídani 🙂

Co je potřeba?

– 1 l plnotučného mléka
– 115 g másla pokojové teploty
– 280 g cukru
– 3 velká vejce
– 6 tobolek kardamom, roztlučených v hmoždíři na prášek
– 260 g hladké mouky
– 2 lžíce kukuřičného škrobu
– 1 lžička prášku do pečiva
– 1/4 lžičky soli
– 120 ml mléka
– 1 lžíce vanilkového extraktu
– mandle nebo kešu na ozdobu

Jako první se musí udělat „mawa“, což je právě výše zmíněné svařené mléko. Nalijte plnotučné mléko do hrnce, pokud možno by měl mít nepřipalovací povrch. Přiveďte mléko k varu, pak stáhněte teplotu na střední stupeň a míchejte a míchejte a míchejte dokud nebude mléko svařené tak, že z něj zbyde asi desetina, všechna tekutina bude vyvařená a hmota se bude odlepovat od stěn. Trvá to asi hodinu a půl a zvlášť na konci je důležité hodně míchat, aby se vám to nepřipeklo jako mě. Na konci získáte asi 3/4 hrnku hmoty, kterou nechte vychladnout.

Dejte hřát troubu na 180°C. Promíchejte mawa hmotu, máslo a cukr ve větší míse. Nejlíp to půjde šlehačem, který ovšem nemám, takže šlehala růčo moje lepší polovička. Klobouk dolů, protože se mu to povedlo fakt dobře, já bych to dělat nechtěla. Do směsi postupně po jednom zašlehejte vejce, pak vanilkový extrakt a mléko a dobře prošlehejte. Přidejte mouku, škrob, prášek do pečiva, kardamom a sůl a promíchejte.

Koláčovou formu vytřete máslem, nalijte těsto, posypte mandlemi nebo kešu a dejte na zhruba hodinu péct do předehřáté trouby. Pokud bude koláč hnědnout moc rychle, přikryjte ho alobalem. Když projde testem špejlí, je hotový, vyndejte ho z trouby a než odstraníte formu, tak ho nechte ještě 10 minut v klidu. Dobrou chuť!

Vaření mléka mě nebavílo, ale buchta je to fajn, není tak suchá jak vypadá a kardamom mě v pečených věcech začíná fakt bavit. Příště ho prubnu do té bábovky 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.