SWEET & SALTY

...jako život...
Hlavní chod

The Daring Cook’s Challenge June ’13 – MEATBALLS AROUND THE WORLD

Červnovou výzvu Odvážných kuchařů pro nás připravily hned dvě kuchařky – dvojčata, z nichž každá má vlastní blog. Shelley z blogu C Mom Cook a její sestra Ruth z blogu The Crafts of Mommyhood. Téma bylo, jak už je z nadpisu asi jasné, masové kuličky. Super bylo, že zadání bylo naprosto volné – každý si mohl vymyslet a udělat vlastně úplně jakýkoli recept, jen když v něm byly masové kuličky. A vlastně ani to ne, protože šly udělat i bezmasé.

Rozhodla jsem se výzvu uvařit na chalupě, protože tam bylo víc strávníků a čím víc, tím líp.. teda pokud se jídlo povede 🙂 Původně jsem chtěla kuličky upéct v troubě, ale nějak nám tam dřevo nefajruje tak jako normálně, takže by to mohlo trvat dloooouho. Tak jsem je nakonec usmažila a taky to bylo dobrý. Dali jsme si je na zahradě o prvním letošním slunečném víkendu a bylo to bájo 🙂

Co je potřeba pro 4?

na masové kuličky:
– 500 g mletého krůtího masa
– 4 – 5 ks sušených rajčat, nakrájených na kostička 1×1 cm
– 1/2 mozzarelly, nakrájené na centimetrové kostičky
– 2 vrchovaté lžíce parmazánu
– 2 lžíce strouhanky
– sůl a pepř
– bylinky na okořenění – tymián, oregano, rozmarýn atd. (já měla směs toskánských bylinek z M&S)

na omáčku:
– 1 cibule
– 2 stroužky česneku
– 1 lžíce rajčatového protlaku
– plechovka krájených rajčat
– stejné koření jako do masa

Na masové kuličky smíchejte všechny suroviny kromě rajčat a mozzarelly a dobře promíchejte. Měli byste ochutnat, jestli je maso dost osolené, ale já syrové maso ochutnat nedokážu, takže jsem se spolehla na to, že bude. Odeberte vždy část masa lžíci, vytvořte z něj v dlani jakoby mističku, do ni vložte kousek mozzarelly a sušeného rajčete, zabalte a mezi dlaněmi vyválejte v kuličku. Postupujte stejně, dokud nespotřebujete všechno maso. Snažte se dělat stejně velké kuličky.

Pokud chcete kuličky dělat v troubě, rozpalte ji a šoupněte je tam na plechu vyloženém pečícím papírem a pokapané olejem. Pokud ne, tak cibulku s česnekem nakrájejte na drobno, na pánvi rozehřejte olej a cibulku s česnekem na něm pomalu osmažte do měkka. Do jiného, radši menšího rendlíku vlijte olej tak do výše 0,5 – 1 cm podle velikosti kuliček a rozpalte ho. Jestli jako přílohu zvolíte těstoviny, dejte vařit vodu. K cibuli a česneku přidejte rajčatový protlak a nechte trochu osmažit, aby se rozvoněl. Do rendlíku vložte první várku kuliček (já je dělala na dvakrát), bublající olej by měl sahat do poloviny kuliček. K protlaku přilijte rajčata, osolte, opepřete a okořeňte. Nechte omáčku probublávat a otočte kuličky, aby se udělaly i z druhé poloviny. Dejte vařit těstoviny.

Občas promíchejte omáčku, můžete ji maličko osladit, pokud to tak máte rádi. Vyndejte kuličky na papírovou utěrku a dejte smažit druhou várku. Pořádně je hlídejte, můžou se v oleji rychle spálit. Jakmile budou těstoviny hotové, slijte je. Vyndejte i druhou část kuliček. Na talíř dejte těstoviny, na ně kuličky a polijte rajčatovou omáčkou. Posypte parmazánem a ozdobte něčím zeleným, já měla čerstvý tymián. A nechte si chutnat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.