SWEET & SALTY

...jako život...
Chuťovka Hlavní chod

Quiche s jarní cibulkou

Původně jsem chtěla udělat chřestový quiche, protože jsem někde viděla fotku, na které byl chřest krásně do hvězdy naaranžovaný. Jenže světe div se, v polovině května nebyl zelený chřest v mém okolí k sehnání! Zklamala i jistota v podobě Marks & Spencera, kde jsem našla jenom ošklivou cedulku „dočasně vyprodáno“. O vedlejším stánku Kunratické stodoly ani nemluvím. No jo no, tak co člověk nadělá.. No vymyslí něco jinýho, aneb slovy klasika – když nemáte chřest, vražte tam jarní cibulku 🙂

Co je potřeba?
– křehké těsto (já jsem pro úsporu času koupila hotové od Wewalky)
– svazek jarních cibulek
– 150 g čedaru
– 250 ml 12% smetany
– 3 vejce
– 100 g slaniny, co nejvíc masové
– sůl a pepř
– trocha oleje na vymazání a pomazání těsta

Předehřejte si troubu na 200°C. Formu na koláč lehce vymažte olejem, vložte do ní plát listového těsta a propíchejte ho vidličkou. Vystřihněte z pečícího papíru kolo o vnitřním průměru formy, vložte ho na těsto a nasypte na něj fazole na zatížení a dejte na 10 minut do trouby předpéct.

Mezitím očistěte cibulky, zkraťte je na poloměr formy, silnější podélně rozpulte a hezký zbytek natě nakrájejte na kolečka. Nastrouhejte čedar a nakrájejte slaninu na kostičky. Vyndejte těsto z trouby a odstraňte papír s fazolemi. Zatímco těsto trochu chladne, prošlehejte si v misce vajíčka se smetanou, opepřete a mírně osolte, protože sýr i slanina jsou slané dost. Promíchejte čedar, slaninu a kolečka cibulkové natě a rovnoměrně směs rozprostřete na dno koláče.

Zalijte smetanou s vajíčky a poklaďte cibulkami. Okraje těsta potřete olivovým olejem. Vložte do trouby na cca 40 minut. Koláč se v troubě hodně nafoukne, ale toho se nelekejte, po vyndání zase splaskne. Po vyndání ho nechte ještě tak 10 minut odpočinout a můžete podávat. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.