SWEET & SALTY

...jako život...
Moučník Nezařazené

Obrácený čokoládovo-čokoládový koláč

Když je venku zima, že by psa nevyhnal a k tomu padá tolik sněhu, že není vidět na protější dům, je ideální čas na něco dobrého, hutného a hříšně sladkého. Něco, co zahřeje po těle i na duši a díky čemu si člověk uvědomí, jak je skvělé mít volnou sobotu, nemuset vystrčit nos z domu a jenom tak celý den proflákat. No a protože jsem nedávno jen tak z momentálního nadšení koupila ve Wine food marketu plechovku hrušek Williamsek naložených v sirupu a protože mám od maminky nekonečnou zásobu čokolády, řekla jsem si minulý víkend, že zkusím stvořit adepta na takovouhle zimní pohodu.

Co je potřeba?
(Inspirace receptem z Vaříme expres Nigelly Lawson)

– 225 g hořké čokolády (70-80 % obsahu kakaa)
– 225 g másla + trochu na vymazání formy
– 150 g mletých mandlí
– 2 lžičky vanilkového extraktu, nebo 1 vanilkový cukr
– 200 g hnědého cukru
– 3 vejce
– plechovka hrušek v sirupu, nebo hruškový kompot
– šlehačka nebo zmrzlina k podávání

Troubu předehřejte na 170 °C. V kastrůlku přiveďte vodu k varu a stáhněte sporák tak, aby voda jenom lehce probublávala. Na kastrůlek položte misku a do ní nalámejte čokoládu a nakrájejte na kostičky máslo. Ve vodní lázni nechte obojí rozpustit, dno misky by se nemělo dotýkat vody v kastrůlku. Když je obojí rozpuštěné a smíchané, odstavte misku a vmíchejte cukr a vanilkový extrakt. Jakmile směs trochu vychladne, přidejte rozšlehaná vejce, tři lžíce sirupu z hrušek a mandle.

Dno koláčové formy vymažte máslem a poklaďte plátky hrušek. Na hrušky nalijte čokoládovo mandlové těsto a dejte do vyhřáté trouby na cca 40 minut. Po vytažení z trouby budou okraje koláče upečené, ale ve středu se bude ještě maličko klepat. Střed koláče tak bude krásně mazlavý. Uvolněte trochu koláč od krajů, přiklopte talířem, otočte a nechte koláč vyklopit. Nejlepší je ještě vlažný, s kopečkem šlehačky nebo zmrzliny a lístečkem máty, kterou jsem ale bohužel neměla.. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.