SWEET & SALTY

Nezařazené Snídaně

Domácí suchá směs na lívance

Sobotní snídaně, jak už jsem psala na jíném místě tohohle blogu, jsou pro mě ty nejhezčí chvíle z celého týdne. Dnes vám představím další recept na takovou snídani, adoptovaný z Nigelly Lawson – suchou směs na lívance, kterou můžete mít schovanou v uzavřené sklenici a když přijde chuť, jen ji vytáhnete, přidáte tři suroviny a za čtvrt hodiny máte hromadu nadýchaných lívanečků.

Co je potřeba pro 4 dávky?

suchá směs:
– 600 g hladké mouky (používám špaldovou)
– 3 polévkové lžíce kypřícího prášku
– 2 čajové lžičky jedlé sody
– 1 čajová lžička soli
– 40 g vanilkového cukru

na jednu dávku lívanců:
– 250 ml mléka
– 1 vejce
– lžíce rozpuštěného másla

Všechny suroviny na suchou směs smíchejte a dejte do vzduchotěsné nádoby. Na lívance pak odvažte cca 165 g směsi (150 g mouky plus čtvrtina cukru plus pár gramů na ostatní přísady) a přidejte mléko, máslo a vejce. Ušlehejte lité těsto. Rozehřejte lívanečník nebo nepřilnavou pánvičku. Na každý lívanec nalijte do lívanečníku tak 1,5 polévkové lžíce. Z každé strany opečte tak, aby byl povrch lehce nazlátlý (když se na povrchu tvoří bublinky, je čas je otočit). No a pak už na ně můžete dát cokoli, třeba lipánek a borůvky jako dnes já, nebo třeba nutelu a banány, nebo jenom javorový sirup – chuti se meze nekladou 🙂 Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.