SWEET & SALTY

...jako život...
Chuťovka

Pomazánky – díl 2.

Blíží se Silvestr, můj nejméně oblíbený den v roce. Kdyby to bylo jen trochu možné, šla bych si klidně v deset večer lehnout a celé to s klidem zaspala. To se mi ale ještě nikdy nepovedlo a zřejmě ani nepovede, protože přeci jenom nechci být považovaná za naprostého asociála 🙂 Jednu věc ale na tomhle dni ráda mám a tou je – kupodivu – přemíra jídla 🙂 Je to pro mě den, kdy se smí jíst úplně všechno, protože je to přece poslední den v roce, takže kdy jindy, když ne teď 🙂 Takže frčí prasárny typu brambůrek (mňam!!) a coly, zapečených nachos a hlavně chlebíčků.

U nás doma se vždycky na narozeniny a jiné významné příležitosti dělají chlebíčky s bramborovou pomazánkou a k tomu chlebíčky s lučinou a kuřetem. Obě verze zní možná trochu divně, ale věřte mi, že jsou naprosto bezkonkurenční a jakmile jednou ochutnáte, už na ně nezapomenete. Bramborové zdobíme buď klasickou kombinací šunka-rajče-vajíčko-okurka, nebo trochu jednodušší, ale o to nezdravější verzí víc vajíčka-majonézový dresink. Abyste se necítili ochuzeni, dodávám obě varianty.

Bramborová pomazánka

na pomazánku:
– 5 menších brambor uvařených ve slupce do měkka
– 1 vejce na tvrdo
– nakládané okurky
– 1/2 cibule
– majonéza
– lžíce hořčice
– sůl a pepř

na ozdobu:
– 3 vajíčka na tvrdo
– šunka
– nakládané okurky
– cherry rajčátka

na dresink:
– 2 lžíce majonézy
– 1 lžička hořčice
– 1 lžíce mléka

Uvařené brambory oloupu (je lepší, když si je uvaříte den předem) a nastrouhám do větší mísy na struhadle na hrubo. K tomu přistrouhám vajíčko a tak asi 3 okurky, záleží na tom, jak jsou veliké. Cibuli nakrájím opravdu hodně na droboučko a přidám k bramborám. Všechno hojně posolím a popepřím. Pak přidám lžíci plnotučné hořčice a tak asi 4 lžíce majonézy. Lžící dobře promíchám, vůbec nevadí, když se brambory trochu rozmačkají. Pokud mám pocit, že je málo majolky, tak ještě trochu přidám – pomazánka by opravdu neměla být suchá.

Teď už se může pomazánka namazat na bagetku a zdobit 🙂 na polovinu chlebíčků dám kousek šunky, na to měsíček vajíčka, kolečko okurky a kolečko cherry rajčátka. Na druhou polovinu přijdou na každý chlebíček dva měsíčky vajíčka, kolečko okurky a rajčete a na vajíčko ještě trochu dresinku smíchaného z majolky, hořčice a mléka. Chlebíčky se ještě pro lepší konečný dojem můžou posypat nakrájenou petrželkou, pažitkou nebo jarní cibulkou.

PS: nejlepší jsou den uleželé na druhý den k snídani 😉

Lučinovo – česneková pomazánka s kuřetem

na pomazánku:
– 2 vaničky lučiny
– 3 stroužky česneku
– 1-2 lžíce mléka
– sůl, pepř

na ozdobení:
– grilované kuře
– nakládané cibulky nebo kapie

Na pomazánku smíchám všechny suroviny tak, aby byla hladká, ale ne příliš tekutá. Česneku je třeba se nebát, musí to mít trochu grády, protože kuře samo o sobě je celkem mdlé. Po namazání na bagetku krájím části kuřete bez kůže (nejlépe vypadají prsíčka) na tenké plátky tak, aby byl pokrytý skoro celý chlebíček. Na kuře pak dám po dvou půlkách cibulky, nebo kapie. Je to jednoduchý, je to rychlý a je to mooooc dobrý 🙂 Je ale potřeba, aby tyhle chlebíky jedli všichni, protože o půlnoci se líbání vyhne málokdo 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.