SWEET & SALTY

...jako život...
Moučník Nezařazené Snídaně

Citronovo-makové muffiny

Protože můj první muffinový pokus (brusinkové se skořicí) nedopadl úplně špatně a protože jsem vzala vzorek do práce (kdo by to taky měl všechno jíst), vyvolalo to debatu o příští příchuti, kterou bych měla dovalit. Vítězem se stala kombinace citron a mák.

Hledání máku se v obchodě stalo nečekaným dobrodružstvím. Průměrně inteligentní a logicky myslící člověk, za kterého se ve vší skromnosti považuji, by mák čekal za a) u věcí na pečení, jako je skořicový cukr, želatina, pudink a především tři druhy makových náplní, nebo za b) u mouky, cukrů a instantních směsí na pečení. No… jaké překvapení, když pátrací četa objevila mák v oddělení zeleniny a ovoce! Naštěstí všechny ostatní suroviny už byly na svých místech, takže jsem mohla péct.

Vzhledem k tomu, že se jednalo o teprve druhý pokus, hledala jsem recept a našla jsem ho v Apetitu. Jen je lehce upravený, protože citrony byly hnusný a doma jsem měla jen jeden, takže ho částečně nahradily limetky. No a taky se snažím používat zdravý věci, a proto jsem část „normální“ mouky nahradila celozrnnou a cukr třtinovým. Ale jinak to celkem sedí 😉

Co je potřeba?
– 280 g mouky (hladká nebo polohrubá)
– 100 g cukru
– 60 g máku
– 2 lžičky jedlé sody
– 1/2 lžičky soli
– 1 lžička kypřícího prášku
– 2 velká vejce o pokojové teplotě
– 250 ml mléka
– 60 ml oleje
– 125 ml citronové (limetkové) šťávy
– 1 lžíce strouhané kůry z citronu/limety
– lemon curd (citronový krém, v tomhle případě z Marks&Spencera)

U muffinů jsou důležité dvě věci: míchat zvlášť suché a mokré přísady a dohromady je dát až nakonec a pak dobře nahřát troubu, protože se pečou poměrně krátkou dobu a když nebude rozehřátá, tak muffiny „nevyskočí“ z formiček jak by měly. Druhou věc jsem evidentně podcenila, protože tentokrát se mi nepovedly tak hezky jako poprvé a jsou z nich trochu placatice.

Takže troubu nastavím na 200 °C. V jedné míse smíchám všechny suché přísady, ve druhé prošlehám vajíčko s mlékem a pak přidám olej, citronovo-limetkovou šťávu a kůru. Do mokré směsi přidám suchou směs a lehce promíchám. Vůbec to nemusí být promícháne úplně, malé hrudky vůbec nevadí. Formičky naplním do jedné třetiny směsí, přidám trochu lemon curd a doplním směsí do druhé třetiny. Pak už hurá s tím do trouby na 20 minut.

Po 20ti minutách vyndat a položit na mřížku. Měly by být hezky naducané a lehce popraskané, ale tentokrát se nezdařilo, tak jak bych chtěla 🙁

Za deset minut je vyndám z formiček, aby muffínos dochladly na vzduchu a nezpotilo se jim dno. Můžou se ozdobit plátkem citronu povařeným v cukrovém sirupu, nebo lemon curdem (smí se to skloňovat??) jako jsem to udělala já.

Nevím čím to bylo, že moc nevyběhly, jestli málo nahřátou troubou, nebo jestli třeba prášek do pečiva byl už trochu za zenitem. Každopádně na chuti jim to nijak neubralo a musím říct, že i když se mi na začátku kombinace citron-mák zdála trochu divná, je to celkem zajímavá dvojka. A ten lemon curd nahoře tomu dá přesně tu tečku, kterou to chce 🙂 Dobrou chuť!

2 Comment

  1. Paní, takových variací, děkuju za inspiraci 🙂 Já je taky dělám, když rychle nevím co bych, jsou geniální v tom, co se dá všechno přidat, aby pokaždé chutnaly trochu jinak.

  2. To ze nevybehly jako bezne muffiny je tim makem, ma vysoky obsah oleju a strasne testo stahuje dolu. Ostatne tohle muzes uspesne vydavat za cupcakes, ta ploska se bajecne hodi na zdobeni a tucnost taky odpovida.
    Doporucuji jinak zkusit moji nejuspesnejsi variaci s cerstvymi malinami a citronovou kurou a jeste horke polit citronovym ledem, udela to skvelou glazuru! Nebo 100g mouky nahradit jemne mletyma mandlema a pridat nasekany marcipan. Nebo staroceske z celozrnne mouky s jablkem, skorici a hrozinkami (pridej vic sody, budou nadychanejsi)… tech moznosti je nepreberne. Obvykle delam muffiny jako takovej rychlodezert, kdyz nemam cas, takze tam narvu to, co mam zrovna po ruce. Jsou proste nejlepsi!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.